Inschrijven is niet nodig. Iedereen is welkom:

  • op maandag 21 okt, om 12u, 13u, 14u, 15u, 16u
  • op dinsdag 22 okt om 10u, 11u, 12u, 13u, 14u, 15u, 16u

Afspraak ter hoogte van de K&R-zone aan de lagere school. 
We raden wandelschoenen of laarzen aan.
Uit veiligheidsoverwegingen mag het publiek enkel onder begeleiding op terrein.

De verwachtingen?

Ter hoogte van de 'Koepoort', tussen het lemen huisje en de lagere school Sint-Leonardus, liggen twee weilanden. Hierover liep, vanaf de 14de eeuw, de middeleeuwse stadswal, met stadsmuur en gracht. In de 17de eeuw lieten de Spaanse overheersers in deze omgeving een indrukwekkende citadel oprichten, met bastions, wallen, grachten, buitenwerken, ... Op de twee betreffende percelen was toen de punt van het citadel-halfbastion 'Sint-Carolus' gelegen, met zijn omliggende grachten en wallen. De percelen zijn in 2016 mee opgenomen in de bescherming van de citadel als archeologische site.

Waarom dit onderzoek?

De stad Zoutleeuw kocht in 2020-2021 deze percelen aan, met de bedoeling om dit stukje citadelverleden te ontsluiten op terrein. We onderzoeken nu de mogelijkheden om op termijn de gedempte citadelgracht hier opnieuw open te leggen en die grond te gebruiken om opnieuw aarden wallen op te richten, verwijzend naar de historische vestingwallen. Met zo'n herinrichting kunnen we werken aan 1) herwaardering van het erfgoed, 2) extra waterbuffering en bescherming tegen overstromingen, 3) een mooi stukje natuur waar het fijn spelen, rusten of wandelen is. 

Via een archeologisch vooronderzoek (met proefsleuven en boringen) willen we nu eerst de nodige informatie verzamelen: o.a. de precieze ligging en de diepte van de citadelgrachten. Mogelijk botsen we daarbij ook op restanten van de 14de-eeuwse stadsmuur. 

Die informatie is nodig als basis voor de verdere ontwerpoefening waarbij we archeologiesparend te werk willen gaan. En zo kunnen we vervolgens ook de praktische haalbaarheid van het herinrichtingsproject verder aftoetsen, o.a. op vlak van waterbuffercapaciteit.

Financiële steun

Voor dit onderzoek krijgt de stad Zoutleeuw een onderzoekspremie van agentschap Onroerend Erfgoed. 

Geprikkeld door archeologie en het vestingverleden van de stad? 

Volg dan zeker ons publieksproject 'Vestingstad Zoutleeuw archeologisch onthuld', waarvoor we een projectsubsidie ontvangen van datzelfde agentschap Onroerend Erfgoed.

 IOED-partners