Over het project

Begin 2024 lanceerde het agentschap Onroerend Erfgoed een oproep naar projecten rond educatie en publiekswerking - thema archeologie.

Stad Zoutleeuw en IOED Zuid-Hageland staken de koppen bijeen, zagen potentie in de recente archeologische oogst in onze vestingcontext, gingen verder aan de slag met hangende ideetjes voor publiekswerking omtrent het vestingverleden ... en schreven een projectaanvraag uit.

In augustus 2024 kende minister Diependaele ons een subsidie toe van 50.000 euro. Dank aan het agentschap en de jury voor de appreciatie en het vertrouwen.

Het totale project loopt van oktober 2024 tot maart 2026. 

Ontdek alle projectonderdelen hieronder!

Het project kadert binnen de ambitie van de stad en de IOED om Zoutleeuw als 17e-18e-eeuwse vestingstad meer in de kijker te zetten: 'Herover vestingstad Zoutleeuw'.
 

 Prikbord

Op dit prikbord lees je leuke weetjes, een aankomende activiteit, een verslagje van een evenement.

project halfbastion Zoutleeuw_locatie
Gidsbeurten bij archeologisch vooronderzoek in Zoutleeuw
 18/10/2024

Altijd al eens een archeoloog aan het werk willen zien? 

Kom dan maandag 21 of dinsdag 22 oktober naar onze gidsbeurten aan de Koepoortstraat in Zoutleeuw!

Archeologisch studiebureau RAAP voert daar op dat moment een onderzoek met proefsleuven. IOED Zuid-Hageland voorziet op terrein korte toelichtingen voor het publiek.

Image by barthelskens from Pixabay
De citadel in vuur en vlam
 25/01/2025

Doe mee en zet de contouren van de voormalige citadel letterlijk in het licht.

2022 proefsleuf ravelijn
Lezing 'Archeologie in de vestinggordel van Zoutleeuw'
 06/02/2025

Ontdek het verhaal van archeologisch onderzoek in de vestinggordel van Zoutleeuw. Deze lezing is de eerste binnen het publieksproject 'Vestingstad Zoutleeuw archeologisch onthuld'.

Detail van ets doorbreken van de Franse linies in Brabant, 1705
Lezing 'Vestingstad Zoutleeuw in de Brabantse linie'
 24/04/2025

Spreker: prof. dr. em. Piet Lombaerde

Derde lezing kaderend binnen de reeks 'Getestreek'. Tevens tweede lezing binnen het thema 'Vestingstad Zoutleeuw archeologisch onthuld'.

 Projectonderdelen

Een kort overzicht:

De citadel in vuur en vlam. Een fakkelevent op 25 januari 2025. Doe mee en zet de contouren van de voormalige citadel letterlijk in het licht. Lees meer

Archeologie... en bron voor 3D-beeldvorming. Naast oude kaarten en afbeeldingen, vormen archeologische resultaten een bron van informatie. Een prima basis om de vestingwerken digitaal te gaan reconstrueren ... Lees meer

Het vestingverleden ... een bron van verbeelding Met divers beeldmateriaal prikkelen we de fantasie en creativiteit van de leerlingen van de lokale afdeling Beeld van de Academie Haspengouw. Lees meer

Lezing 'Archeologie in de vestinggordel' De laatste jaren gebeurden er meerdere archeologische onderzoeken in de vestinggordel. We zetten alle resultaten eens op een rijtje tijdens een lezing. Lees meer

Archeologische vondsten zoeken vrijwilligers! Na de opgraving stopt het niet. De vondsten zijn te verpakken, conserveren en deponeren voor later onderzoek. Maar ook: te tonen aan het publiek. Help jij mee? Lees meer

Lezing 'Zoutleeuw in de Brabantse linie' Wist je dat Zoutleeuw in de vroege 18de eeuw een belangrijk deel vormde in een verdedigingslinie tussen Namen en Antwerpen? Ontdek dit ruimere historische kader tijdens de lezing door prof. Piet Lombaerde. Lees meer

Op ontdekking in het vestinglandschap We verruimen ons aanbod aan vestingwandelingen en bieden deze tegen maart 2026 aan onder diverse vormen. Lees meer

De vestingstad in de klas of ... de klas in de vestingstad? Wij werken een educatief aanbod uit voor gebruik in de klas, maar ook voor de ontvangst van klassen in het vestinglandschap. Lees meer

Een blik op archeologisch vooronderzoek In het najaar van 2024 plannen we een archeologisch vooronderzoek op een perceel van de voormalige citadel. Kom gerust een kijkje nemen! Lees meer

Slotexpo 'Vestingstad Zoutleeuw - archeologisch onthuld' We tonen de resultaten van ons publieksproject in een slotexpo in maart 2026. Locatie: historisch stadhuis Zoutleeuw.  Lees meer

 

 

 De citadel in vuur en vlam

"Een citadel in Zoutleeuw? Waar ligt die dan?" Het is een vaak gehoorde uitspraak, zelfs bij Leeuwenaars.

In de 17de en 18de eeuw was die citadel nochtans prominent aanwezig. Nadien begon het verval: gebouwen werden afgebroken, gronden werden verkocht, wallen erodeerden en grachten geraakten opgevuld.

En toch is de citadel nog aanwezig: met haar weliswaar vervaagde reliëf, met haar archeologisch bodemarchief, verstopt in de ondergrond. De 'Spaanse citadel' werd dan ook beschermd als stadsgezicht in 1987 en als archeologische site in 2016.

Op zaterdag 25 januari 2025, 's avonds na zonsondergang, zetten we met behulp van fakkels de contour van de citadel in het licht . Het geheel filmen we met drones. 

Word jij één van de 600 deelnemers? 

 

Image by barthelskens from Pixabay
De citadel in vuur en vlam
 25/01/2025

Doe mee en zet de contouren van de voormalige citadel letterlijk in het licht.

 Archeologie ... een bron voor 3D-beeldvorming

We zetten een 3D-tekenaar aan het werk om de Leeuwse vestingwerken en citadel in beeldvorming te reconstrueren.

De laatste jaren gebeurden er meerdere archeologische onderzoeken in de vestingcontext. Die onderzoeken leverden o.a. info op over de ligging en de diepte van de vestinggrachten. Samen met oude kaarten en afbeeldingen vormt deze info de basis voor een digitaal 3D-model. Wat we niet met zekerheid weten, vullen we aan op basis van algemene vestingbouwkundige principes.

Nieuwsgierig hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Kom dan een kijkje nemen in het historisch stadhuis tijdens de Archeologiedagen op 24 en 25 mei 2025.

 Het vestingverleden ... een bron van verbeelding

We prikkelen de verbeelding en creativiteit van de jonge leerlingen van de Academie Haspengouw Beeld.

Wegdromend bij oude kaarten en schilderijen, fantaserend bij archeologische vondsten, luisterend naar een re-enactmentsoldaat ... 

In de loop van 2025 gaat meester Steven met zijn leerlingen beeldend aan de slag. De creatieve werkjes stellen we tentoon tijdens onze slotexpo in maart 2026.

 Lezing 'Archeologie in de vestinggordel'

De Spaanse citadel werd beschermd als archeologische site. De hele stadskern, incl. de voormalige vestinggordel, is een 'archeologische zone'. Wat betekent dit allemaal?
Waar werden er al archeologische onderzoeken gevoerd? Hoe gebeurde dit? Welke info leverde dit op? En ook: wat gebeurt er nu met de vondsten?

We zetten graag alles op een rijtje tijdens een lezing op donderdag 6 februari 2025 om 19u in De Passant.
Sprekers: Caroline Ryssaert (archeologe bij RAAP) en Marijke Wouters (IOED Zuid-Hageland en halftijds 'stadsarcheoloog' voor Zoutleeuw).

Aan het einde van deze lezing lanceren we een vrijwilligersoproep om te helpen met de vondstverwerking. 

2022 proefsleuf ravelijn
Lezing 'Archeologie in de vestinggordel van Zoutleeuw'
 06/02/2025

Ontdek het verhaal van archeologisch onderzoek in de vestinggordel van Zoutleeuw. Deze lezing is de eerste binnen het publieksproject 'Vestingstad Zoutleeuw archeologisch onthuld'.

 Archeologische vondsten zoeken vrijwilligers!

Bij enkele recente archeologische onderzoeken was de stad Zoutleeuw de 'opdrachtgever'. De vondsten uit die onderzoeken liggen tijdelijk in de kantoorruimte van de IOED Zuid-Hageland. Tijdelijk, want we willen ze klaarmaken voor overdracht aan een erkend depot én we willen ook eerst enkele stukken tentoonstellen.

Help jij graag mee? Fijn!
Wij vormen graag een pool van 10 à 15 geïnteresseerde vrijwilligers. Geef ons een seintje via info@ioedzuidhageland.be of spreek ons aan na de lezing op 6 februari 2025.

Wat gaan we doen?

  • We brengen een gezamenlijk bezoek aan het erkend onroerenderfgoeddepot van de provincie Vlaams-Brabant. We krijgen er uitleg over de depotwerking en werpen een blik achter de schermen.
    Waar? Asse.
    Wanneer? Voorjaar 2025 - datum is nog vast te leggen.
  • We gaan in kleine groepjes aan de slag met het juist verpakken en labelen van de vondsten. We krijgen hierbij advies van conservatrice Natalie Cleeren. 
    Waar? IOED-bureau in de lakenhalle, Grote Markt te Zoutleeuw.
    Wanneer? Enkele dagen in de loop van 2025; data vast te leggen in samenspraak met de vrijwilligers.
  • We dagen jou tot slot uit om zelf een stukje tentoonstelling uit te werken rond jouw favoriete object uit de collectie.
    Waar? Voorbereiding op IOED-bureau  - expo in historisch stadhuis.
    Wanneer? Voorbereidingen in najaar 2025 - slotexpo in maart 2026.

 Lezing 'Zoutleeuw in de Brabantse linie'

Na zijn succesvolle lezing in 2022 over Zoutleeuw als vestingstad, zoomt prof. dr. em. Piet Lombaerde deze keer uit naar de ruimere historisch-ruimtelijke context. Hij gaat daarbij specifiek in op de periode van de Spaanse Successieoorlog (1701-1713). De Franse overheersers pasten toen de vestingwerken van Zoutleeuw gedeeltelijk aan en schakelden de vestingstad in binnen de 'Brabantse linie'.
Deze lezing past inhoudelijk tevens ook binnen onze lezingenreeks over 'De Getestreek, een verhaal van mens en landschap', die wordt ingepland in het voorjaar van 2025.

Datum: donderdag 24 april 2025 om 19u.
Locatie: Cultuurzaal in de Passant, Zoutleeuw

Detail van ets doorbreken van de Franse linies in Brabant, 1705
Lezing 'Vestingstad Zoutleeuw in de Brabantse linie'
 24/04/2025

Spreker: prof. dr. em. Piet Lombaerde

Derde lezing kaderend binnen de reeks 'Getestreek'. Tevens tweede lezing binnen het thema 'Vestingstad Zoutleeuw archeologisch onthuld'.

 Op ontdekking in het vestinglandschap

Sinds de jaren 1980 bestaat er een bewegwijzerde 'vestenwandeling' (4km).
Sinds 2020 kan je het vestinglandschap met de eigen smartphone verkennen, aan de hand van audio en beeldmateriaal (5km). Meer info.
Sinds 2022 hebben we al een vijftal vestenwandelingen aangeboden, gegidst door de stadsarcheoloog en verlevendigd door een re-enactor soldaat.
De interesse was telkens groot! 

Wij werken dit aanbod dan ook met veel enthousiasme verder uit.

  • We actualiseren de huidige audiotour.
  • We plaatsen nieuwe, duidelijke bewegwijzering op terrein.
  • We werken een uitgebreide, papieren wandelbrochure uit.
  • We voorzien op de route ook een kinderspeurtocht.
  • We leiden streekgidsen op die, samen met een re-enactor soldaat, jouw groep mee op wandeling kunnen nemen.

Timing? Voorbereidend werk in 2025 - lancering van het nieuwe aanbod in maart 2026.

 De vestingstad in de klas of ... de klas in de vestingstad?

We werken in 2025 ons educatief aanbod verder uit. We beogen daarbij de leeftijdsgroepen tussen 3e leerjaar en 2e middelbaar.

Samen met lokale leerkrachten werken we boeiend lesmateriaal uit voor gebruik in de klas. Maar, we nemen de klas ook mee 'op stap met de musketier'. Dit bestaande wandelaanbod breiden we uit met leuke 'attributen' voor de leerlingen. Inleving ten top!

Ben je leerkracht en heb je interesse om mee na te denken, feedback te geven, ons aanbod te testen, ...? Contacteer ons!

 Een blik op archeologisch vooronderzoek

Aan 'de Koepoort' kocht de stad Zoutleeuw twee percelen, waar in de 17de-18de eeuw de punt van het citadel-halfbastion 'Sint-Carolus' lag, met zijn omliggende grachten en wallen.

Via enkele proefsleuven en boringen zal het archeologisch studiebureau RAAP de precieze ligging en de diepte van die grachten trachten te achterhalen. Mogelijk botsen we daarbij ook op restanten van de 14de-eeuwse stadsmuur.

Op basis van de onderzoeksresultaten bekijken we de mogelijkheden om op termijn die gedempte grachten opnieuw te openen. De uitgegraven grond kunnen we dan als nieuwe wal opwerpen. Zo kunnen we het vestingerfgoed inzetten in de bescherming tegen hoogwater en tegelijk een mooi stukje (natte) natuur creëren mét een wandelpad op de nieuwe wal.

Tijdens het vooronderzoek op terrein voorzien we korte toelichtingen voor het publiek. Volg ons op Facebook voor meer info!

project halfbastion Zoutleeuw_locatie
Gidsbeurten bij archeologisch vooronderzoek in Zoutleeuw
 18/10/2024

Altijd al eens een archeoloog aan het werk willen zien? 

Kom dan maandag 21 of dinsdag 22 oktober naar onze gidsbeurten aan de Koepoortstraat in Zoutleeuw!

Archeologisch studiebureau RAAP voert daar op dat moment een onderzoek met proefsleuven. IOED Zuid-Hageland voorziet op terrein korte toelichtingen voor het publiek.

 Slotexpo 'Vestingstad Zoutleeuw - archeologisch onthuld'

In maart 2026, aan het einde van ons publieksproject, tonen we alle resultaten in een slotexpo in het historisch stadhuis:

  • aftermovie van het fakkelevent 'de citadel in vuur en vlam'
  • 3D-visualisatie: de 'making-off' en de eindbeelden
  • artistieke werkjes van de Academie Haspengouw Beeld
  • inhoudelijke neerslag van de lezingen
  • terugblik op het werk van de vrijwilligers
  • 'favoriete' archeologische objecten, tentoongesteld door de vrijwilligers
  • nieuw aanbod aan vestenwandelingen
  • educatief aanbod voor scholen
  • ...

 Projectpartners

Dit project wordt gerealiseerd met steun van de Vlaamse Overheid.

 IOED-partners