Ons werkingsgebied

Het werkingsgebied van de IOED ligt op de grens tussen Hageland en Haspengouw. In deze landbouwstreek vind je historische hoeves en hoogstamboomgaarden tussen akkers, weides en fruitpercelen. Verspreid tussen de vallei en de heuvelruggen vormt elke kerktoren al eeuwenlang het baken van het omliggende dorp. 
 
Historische landhuizen met mooie tuinen en parken liggen verscholen in de groene omgeving van de Gete- en Velpevallei. Kilometers hagen en knotbomen kenmerken het landschap. 
Tumuli en mottes, beide kunstmatige heuvels, getuigen van een verder verleden: als belangrijk graf uit de Romeinse tijd en als burcht van een middeleeuwse heer. Archeologisch onderzoek legt in onze streek regelmatig een stukje lokale geschiedenis bloot. Wie weet wat er nog ontdekken is tijdens opgravingen en verder historisch onderzoek.  

 Benieuwd naar het erfgoed in onze streek?

Via het geoportaal van het Agentschap Onroerend Erfgoed kan je snuisteren in het aanwezige geïnventariseerde erfgoed. Je kan zoeken op adres of de omgeving verkennen aan de hand van (historische) kaarten en luchtbeelden.